nr 28/2007
RK

Jak pić zieloną herbatę

Dodano: 10 sierpień 2007 r.


fot. D. Witkowska/PK

Lista korzyści zdrowotnych, jakie daje picie zielonej herbaty jest bardzo długa i medycyna odkrywa wciąż nowe. Swoje niezwykłe właściwości ma jednak tylko herbata odpowiednio zaparzona. Tradycyjny ceremoniał parzenia i picia herbaty liczy sobie wiele tysięcy lat i może trwać nawet kilka godzin. Stanowi swego rodzaju przeżycie artystyczne i duchowe. Przyrządzając herbatę samemu w domu, nie mamy na to zwykle tyle czasu ani cierpliwości. Znawcy tematu zalecają jednak, by zachować kilka podstawowych zasad. Przede wszystkim nigdy herbaty nie należy zalewać wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę 60-70 stopni Celsjusza. By ją osiągnąć najlepiej odczekać kilka minut od zagotowania aż ostygnie. Woda nie powinna gotować się zbyt długo (najlepsza jest ta dopiero co doprowadzona do wrzenia) ani być zbyt twarda, najlepiej aby była przefiltrowana lub źródlana, niezbyt silnie zmineralizowana. Zielonej herbaty nie należy też parzyć dłużej niż dwie minuty. Do przyrządzania naparu najlepiej wybierać dobre (a więc niestety dość drogie) gatunki sypanej herbaty. Najłatwiej takie dostać w sklepach specjalizujących się w sprzedaży herbat. Do filiżanki wsypujemy jedną lub dwie łyżeczki suszonych listków. Po zaparzeniu i odcedzeniu możemy (a nawet powinniśmy) wykorzystać je jeszcze dwa, trzy razy.

Tagi: różne
Reklama

Dodaj nową odpowiedź

Image CAPTCHA